Arbitraj Nedir? Ekonomi terimi olarak bu kelime, piyasalarda yaşanan çeşitli dalgalanmaları iyi analiz ederek, farklı piyasalarda karşılıklı işlem yapmak suretiyle, bu piyasalarda oluşan farklı fiyatları kendi lehine çevirerek kazanç sağlama işlemidir. Arbitraj kıymetli maden alım satımı, döviz alım satımı, kripto para veya hisse senedi alım satımı işlemleri kendisine konu edinmiştir. Dünya üzerinde bir çok farklı borsa ve piyasalar mevcuttur. Arbitraj işleminde fazla çaba sarf etmeden ve çok fazla riske girmeden dünya üzerindeki farklı borsalarda aynı anda işlem gerçekleştirip düşük olan fiyattan menkul kıymeti, kıymetli madeni vs. alıp, yüksek olan fiyattan eş zamanlı olarak satış işlemi yapmaktır. Bu şekilde çok fazla efor sarfetmeksizin bir kazan elde edilir.
Arbitraj Ne Demektir?
Arbitraj Nedir? Ne değildir? anlamak için ekonomi terimlerine hakim olmak gerekir. Bu bir ekonomik terimdir ve işlem yapmak için bir takım ekonomi sistemlerini bilmeyi gerektirir. Konu hakkında en basit anlatım farklı piyasalarda aynı ürünü bulup, değerlendirip ucuza almak ve başka bir piyasada aynı ürünü daha pahalıya eş zamanlı olarak satma işlemidir. Aradaki farkın kar olarak kaydedildiği bir sistemdir. Bu sistemde kıymetli madenler, döviz alım satımları, çapraz kurlar, kripto para veya hisse senedi alım satımı yapılabilir. Önemli olan alım satımı yapılacak olan bu kıymetli değerlerin farklı piyasalarda alınıp aynı ada satılmasıdır. Yani farklı kıymetli madenler ve hisseler üzerinden işlem yapılabilir ama bunun farklı piyasalarda eş zamanlı alım satımının gerçekleştirilmesi gerekir.
Arbitraj Ne Demek Değildir?
Arbitraj Nedir? bu sorunun cevabını biliyoruz. Ancak arbitraj ne demek değildir? bunu açıklarsak şöyle diyebiliriz;
- Borsada yada tek bir borsada bir hissenin alınıp satılması arbitraj değildir. Bunun arbitraj olması için farklı piyasalarda aynı hisse senedinin ucuz alınıp eş zamanlı olarak pahalıya aynı anda satılmasıdır.
- Döviz alıp satmak da bir arbitraj değildir. Ancak dövizin farklı piyasalarda aynı anda alıp satımının yapılması arbitrajdır. Çapraz kurlar ile bu işlemin yapılması da mümkündür.
- Tek bir piyasada yapılan hisse senedi, tahvil, döviz alım satımının yapılması arbitraj değildir. Bir bankadan düşük kurdan döviz alıp yüksek kurdan aynı bankada farklı bir zamanda satım işlemi yapıldığında bu arbitraj işlemi anlamına gelmez.
- Arbitraj işlemi farklı piyasalardaki fiyat farklılıkların kovalanması ve iki piyasa arasındaki fiyattan fayda sağlanarak işlem yapılmasıdır.
Arbitraj Örnekleri
Arbitraj Örnekleri hakkında piyasada çok fazla veri yoktur. Ancak bu konu önemli ve karmaşık bir konu olduğu için açıklamakta fayda var. Çünkü bu işlemi doğru bir zamanlama ile uygun olan piyasada yapmak yatırımcıya para kazandıracak bir işlemdir. Örneklerle konuyu açıklamak daha fazla yarar sağlayacaktır. Konuya ilişkin bir kaç örnek aşağıda verilmiştir;
- Örneğin İstanbul Borsasında A hissesinin değeri 10 TL. olsun, aynı anda Nasdaq Borsasında A hissesinin değeri 12 TL. olsun, yatırımcının aynı anda İstanbul Borsasından A hissesini 10 TL. den satın alan yatırımcı bunu Nasdaq Borsasında 12 TL. den satar. Böylece anında 2 TL. kar elde eder. İki borsayı aynı anda takip ederek, bu borsalar arasındaki fiyat farkından kar sağlar. Bu işleme Arbitraj denir.
- Yatırımcı Binance kripto para borsasında B kripto parayı 1 TL. den işlemde görür, aynı anda Kraken kripto para borsasında B kripto para 2 TL. ise bu parayı binance kripto para borsasından alıp kraken kripto para borsasında aynı anda alım satım yaptığında 1 TL. para kazanmasına neden olacaktır.
Yatırımcılar Arbitraj yaparak farklı piyasalardan kolay ve risksiz bir şekilde kar elde edebilirler.